Terahertz frequenties en het effect op cellen

Het domein van terahertz-technologie, een grensverleggend veld, dat in de wereld van elektromagnetische golven opereert. Deze revolutionaire technologie, hoewel nog in haar kinderschoenen, belooft een overvloed aan innovatieve toepassingen die de grenzen van menselijk begrip en medisch onderzoek verleggen.

Terahertz-golven, met frequenties tussen microgolven en infrarood, openen een geheel nieuwe dimensie van mogelijkheden. Van biofysische interacties tot medische beeldvorming, terahertz belooft een ongekende blik op het leven zelf.

Wetenschappers over de hele wereld verkennen en ontrafelen de potentie van de Thz-frequenties, en zijn enthousiast over de veelbelovende resultaten die worden behaald.

Belangrijk is dat terahertz-technologie niet alleen fascinerend is, maar ook veilig. Maar laten we niet te ver vooruit lopen; we staan pas aan het begin van dit boeiende hoofdstuk. Er valt nog veel te ontdekken, te begrijpen en te ontwikkelen.

Welkom in het tijdperk van terahertz-technologie, waar de belofte van ontdekkingen, genezingen en wetenschappelijke doorbraken in de lucht hangt. Het is de horizon van de toekomst, waar de wetenschap de grenzen van wat mogelijk is blijft verleggen.

Onderzoek naar terahertz

Samenvatting van publicaties

Klik op het artikel en je komt vanzelf op de pagina van het onderzoek terecht.

Vorming van actinevezels

In eenvoudige bewoordingen lijkt THz bestraling de vorming van actinevezels te bevorderen, wat invloed heeft op het proces van celdeling en structurele veranderingen in cellen veroorzaakt. Dit biedt inzicht in hoe THz-golven specifieke biologische processen op cellulair niveau beïnvloeden.

positieve invloed

Het toevoegen van terahertz-gemoduleerde infraroodstraling aan het therapeutisch complex bleek een positieve invloed te hebben op de klinische symptomen van de ziekte, de toestand van lokale hemodynamiek en microcirculatie, wat de efficiëntie van de therapie aanzienlijk verbeterde.

Gezonde cellen

Biologische systemen

Onderzocht werd of THz-straling therapeutische effecten kan hebben op biologische systemen. De studies richten zich op hoe THz-straling, onder bepaalde voorwaarden, veranderingen in biologisch weefsel kan veroorzaken die nuttig kunnen zijn voor therapeutische doeleinden, zoals verbetering van wondgenezing en beïnvloeding van bloedparameters.

Microdoorbloeding

posttraumatische complicaties

onderzoek suggereert dat terahertz-golven de systemische effecten bevorderen die kunnen helpen bij de correctie van pathofysiologische stoornissen na traumatische letsels. Het wordt beschouwd als een veelbelovende tool voor de stimulatie van reparatieve processen, vooral bij patiënten met ernstige meervoudige en gecombineerde letsels. Het benadrukt ook de behoefte aan onderzoek naar de mechanismen die de regeneratieve capaciteit van bindweefsel reguleren met behulp van moderne elektronische apparaten.

Gezonde cellen

Doorlaatbaarheid cellen

0.1 THz-straling zou de permeabiliteit van het celmembraan beïnvloedt, wat deuren opent voor mogelijke toepassingen bij het reguleren van cellulaire membraanfuncties. Het biedt een nieuw inzicht in hoe THz-straling de biochemische processen in cellen kan beïnvloeden.

Gezonde cellen

Stamcellen

In het kort suggereert dit onderzoek dat THz-straling de groei, dood en DNA-integriteit van neurale stamcellen kan beïnvloeden, en dat er verschillen kunnen zijn tussen menselijke en muizen neurale stamcellen in hun respons op THz-straling.

Gezonde cellen

Celmembraam

De bevindingen geven direct bewijs dat 0,1 THz bestraling de transmembraantransport van kleine moleculen vergemakkelijkt door zowel de cellulair endocytose als het diffusieproces te bevorderen. Dit impliceert dat THz-straling de permeabiliteit van het celmembraan kan beïnvloeden, waardoor het een breed scala aan fysiologische processen in cellen beïnvloedt. Het suggereert ook het potentiële gebruik van THz in het reguleren van de functies van het celmembraan.

Cellen gevoelig voor Thz

De conclusie van de studie is dat verschillende celtypen verschillend reageerden op blootstelling aan THz-golven, en bepaalde cellen, zoals primaire hippocampale en corticale neuronen en MN9D-cellen, gevoeliger waren voor deze golven. De biologische effecten waren ook positief gecorreleerd met de blootstellingstijd aan de THz-golven.

Verbeteren immuunsysteem

Activering cellen

Deze bevindingen suggereren dat THz-pulsen biologische processen efficiënt kunnen activeren, en ze suggereren mogelijke toepassingen in de geneeskunde. Dit opent interessante perspectieven voor verder onderzoek naar het gebruik van THz-technologie in medische contexten.

iteracare Prife